Tanıtım
Radyoloji, X-ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasını konu alan bir bilim dalıdır. Genel olarak Radyoloji bilimi kapsamındaki tanı ve tedavi amaçlı yöntemlerden bazıları, radyografik incelemeler, Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Nükleer Tıp yöntemleri, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), Mammografi, Floroskopi, Dijital Subtraksiyon Anjiografisi ve ultrasonografi olarak sıralanabilir. Bu yöntemler hem tanı ve hem de tedavi amacı ile kullanılabilirler. Radyolojik modalitelerin tedavi amacı ile kullanılmasını içeren bilim dalına, Girişimsel Radyoloji ismi verilmiştir. Girişimsel Radyoloji yeni ve modern bir dal olup sadece Radyoloji’nin içinde değil, tüm medikal branşların içinde en hızlı gelişen bir bilim dalıdır. Öte yandan diagnostik radyolojik görüntüleme, bir çok cerrahi girişim için de asal bilgi kaynağını teşkil etmektedir.
1895 yılında X-ışınlarının Wilhelm Conrad Röntgen tarafından keşfinden hemen sonra, 1896 yılında Pierre ve Marie Curie radyumu buldu. A. Henry Becquerel doğal radyoaktivite ve uranyumu keşfetti. 1898‘de Villart radyumdan çıkan ışınların X-ışınları ile aynı özellikleri taşıyan foton ışınları olduğunu gösterdi. 1919 yılında ise Rutherford yapay radyoaktiviteyi buldu. Bu ışınların film üzerinde iz bırakması ve fluoroskopik ekranlarda görüntü meydana getirmesi, sağlık alanında da kullanılmalarına yol açmıştır. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarındaki bu gelişmelere bağlı olarak hekimler ve fizikçiler X- ve Gamma ışınlarını gerek tanı gerekse de tedavide kullanmaya başlamışlardır. Wilhelm Conrad Röntgen’in 1895’te X-ışınlarını keşfinden hemen sonra aynı yıl, İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan Türk hekimleri bu ışınları üretmiş ve tanıda kullanmışlardır. Bu alandaki öncü hekim, Genel Cerrahi Uzmanı olan Yüzbaşı Esad Feyzi’dir. Esat Feyzi, Türk Radyolojisi’nin kurucusu olarak tarihe geçmiştir. Türk hekimleri, Türk-yunan Harbinde (1897) Selanik’te yaralanan asker Boyabatlı Mehmet Efendi’nin el radyografisini çekerek sağ bileğindeki şarapnel parçasını tespit etmişlerdir. Daha sonra bu şarapnel parçası Baş Cerrah Prof. Dr. Cemil Topuzlu Paşa tarafından ameliyatla çıkartılmıştır (1897). Bu uygulama, Röntgen bilim ve tekniğinin savaş yaralanmalarında ülkemizde ve dünyada ilk kez kullanıldığı bir uygulama olarak tarihe geçmiştir. Daha sonra ülkemizde çeşitli hastanelerde Radyoloji üniteleri kurulmuş ve tanı hizmeti vermeye başlamışlardır. Üniversitemizin temelini oluşturan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de de, Viyana’da Radyoloji Eğitimi görmüş olan Prof. Dr. Selahattin Mehmet Erk tarafından Radyoloji ve Radyoterapi dersleri verilmeye başlanmıştır. Fizikçilerin tıp alanında çalışmaya başlamaları X-ışınları sayesinde olmuş ve böylece Radyoloji adı altında yeni bir bilim dalı oluşmaya başlamıştır. Halen Türk Radyolojisi, bilimsel hizmet ve kapasitesi bakımından, dünyanın ileri ülkeleri ile yarışabilecek seviyede bir gelişme kaydetmiş durumdadır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. BOZKURT GÜLEK
Prof. Dr. GÖKHAN SÖKER
Doç. Dr. BURÇAK ÇAKIR PEKÖZ
Doç. Dr. FERİDE FATMA GÖRGÜLÜ
Doç. Dr. OKAN DİLEK
Doç. Dr. SÜREYYA BURCU GÖRKEM
Çalışma Konularımız
Radyoloji Bölümümüz Diagnostik ve Girişimsel Radyoloji komponentlerinden oluşmaktadır. Diagnostik Radyoloji segmentimizde:
-
Digital Röntgen Üniteleri
-
Digital Floroskopi Ünitesi
-
Kemik Mineral Dansitometri Ünitesi
-
Mamografi Ünitesi
-
Ultrasonografi Üniteleri
-
3 Adet 128 Detektörlü Bilgisayarlı Tomografi Ünitesi
-
3 Adet 1.5 Tesla MR Ünitesi
-
1 Adet 3.0 Tesla MR Ünitesi
bulunmaktadır.
Girişimsel Radyoloji Segmentimizde ise:
-
1 Adet DSA Anjiografi Ünitesi
-
Ultrasonografi Ünitesi
bulunmaktadır.
Bölgemizin en büyük Radyoloji Ünitesi olan bölümümüzde, yukarıda bahsi geçen modern cihaz ekipmanları ile, en sofistike diagnostik ve girişimsel radyolojik işlemler gerçekleştirilmektedir. Girişimsel Radyoloji segmentimizde vasküler ve nonvasküler girişimsel işlemler başarı ile uygulanmaktadır.
Radyoloji Bölümümüzde 2 Profesör, 3 Doçent ve 15 Uzman doktor görev yapmakta olup 12 adet Uzmanlık Öğrencimiz mevcuttur. Bölümümüz şu ana kadar 14 uzman mezun etmiştir. Bu uzmanlardan 3’ü Doçent, 1’i Başasistan olmuşlardır. 1 mezunumuzun da bu sene Doçent olması beklenmektedir. Bölümümüz, modern radyolojinin hızlı gelişimine ayak uydurarak sürekli progres amacı ile çalışmaktadır.
Erişim Bilgilerimiz
Dr. Mithat Özsan Bulvarı Kışla Mah. 4522 Sok. No:1 Yüreğir/ADANA | |
0322 455 90 00 | |
- |