Tanıtım
Enfeksiyon hastalıklarının hekimliğin diğer dallarından önemli bir ayrıcalığı vardır; bu grup hastalar dünyadaki bütün toplumlar içinde süreklilik gösteren bir hareketlilik, değişim ve dinamizm içindedir. Örneğin, teknolojinin ileri düzeylerini yaşayan günümüz uygar ülkeleri bu hastalıklarla savaşta belirli bir aşamaya gelirken yeni sorunlarla karşılaşmaktadır. Bugün enfeksiyon etkenleri kendilerine yeni konakçılar bulmakta, bulaşma yollarında farklı yollar izleyebilmektedir. Bu süreci etkileyen çeşitli faktörler vardır.
Amacımız Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan program dahilinde; enfeksiyon hastalıklarına tanı koyan, patogenezini bilen, tanıya yönelik yöntem ve standartları uygulayan, konsültasyon hizmeti ile diğer alanlara tıbbi destek sağlayan, toplumda ve hastanede enfeksiyon kontrol süreçlerini yöneten, ülke kaynaklarını etkin ve verimli kullanarak enfeksiyonlara bağlı oluşan halk sağlığı sorunlarına çözüm üreten, klinik ve deneysel araştırmalara, bilimsel toplantı ve sempozyumlara katılan nitelikli hekimler yetiştirmektir.
Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, 1. Dünya Savaşı öncesinde, İstanbul’da Gülhane Hastanesi’nde, zamanın bilimsel konseptine göre Alman ekolü çizgisinde kurulmuş bir köklü kuruluştur. 1. Dünya Savaşı sırasında, çok önemli viral ve bakteriyel enfeksiyonlar (çiçek, influenza, tifus, dizanteri, tifo) sonucu milyonlarca insan telef olmuştur.
1930’ların yarısına kadar İstanbul’da bulunan ve o yıllarda Ankara’ya intikal ettirilen Gülhane Hastanesi’nde, bu ünitenin başında değerli bilim adamı Prof.Dr.Kemal Hüseyin Plevnelioğlu vardır. Kurduğu laboratuvarda klinikte yatan hastaların etiyolojik tanısına yönelik, güçlü, değerli araştırmalar yapılır. 1937’de kliniğe asistan olarak giren Deniz Yüzbaşısı Dr. Behiç Onul, 1942’de de başasistan olarak göreve başlamıştır. 2. Dünya Savaşı ile birlikte birçok bakteriyel enfeksiyon yanında, ordular tifustan kırılmaktadır. Dünyada ancak belli merkezlerde ‘tifus aşısı’ yapılırken, Amerikan hükümeti, savaşta İtalya’nın Salermo cephesindeki askerlerinde kullanılmak üzere, Türkiye’den binlerce doz aşı istemiştir. Değerli hocamız Dr.Behiç Onul’un başkanlığında acilen bir ‘Tifus Aşısı Laboratuvarı’ kurulmuş ve binlerce doz aşı imal edilerek Amerikan askerlerine uygulanmıştır. Ülkemizde ilk enfeksiyon kontrol komitesi 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastane’sinde Prof.Dr. Erdal Akalın tarafınca oluşturulmuş daha sonra ülkemizdeki tüm hastanelerde de uygulanmaya konulmuştur.
Kliniğimiz, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 1995 tarihinden beri hizmet vermekte olup 2017 yılından itibaren Adana Şehir Hastanesinde hizmet vermeye devam etmektedir. Kliniğimiz Ocak 2021 tarihinden itibaren Eğitim Kliniği olmuştur. Hastanemiz A blok 7.katta 2 adet (bir adet Covid 19 Servisi ve bir adet Enfeksiyon Hastalıkları Servisi) olmak üzere toplam 36 yataklı servisimiz bulunmaktadır. Hastanemizde bir adet Kuduz polikliniği ve 2 adet Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği olmak üzere toplam 3 adet polikliniğimiz bulunmaktadır. Polikliniklerimiz hastanemizin A blok A katında yer almaktadır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. EBRU ORUÇ
Prof. Dr. TUBA TURUNÇ
Doç. Dr. AHMET RIZA ŞAHİN
Doç. Dr. BEDİA MUTAY SUNTUR
Doç. Dr. TUĞBA ARSLAN GÜLEN
Çalışma Konularımız
Salgın hastalıklar (COVİD-19, İnfluenza vs)
Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (Akciğer dışı tüberküloz)
Gastrointestinal sistem enfeksiyonları (Akut gastroenterit, Hepatit, Besin zehirlenmeleri vs)
Genitoüriner sistem enfeksiyonları (İdrar yolları enfeksiyonu , Piyelonefrit)
Kemik eklem enfeksiyonları (Osteomiyelit, spondilodiskit vs)
Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (Menenjit, Ensefalit vs)
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (Selülit, fasiit, vs)
Seyahat ile ilişkili enfeksiyonlar (Sıtma, Kalaazar vs)
Zoonozlar (Bruselloz, Kist hidatik, Şarbon vs)
Bağışıklığı baskılanmış kişilerde gelişen enfeksiyonlar (Kemik iliği nakil olgularında ve Solid Organ nakli olgularında gelişen enfeksiyonlar)
Cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlar (Gonore, üretrit vs)
Erişim Bilgilerimiz
Dr. Mithat Özsan Bulvarı Kışla Mah. 4522 Sok. No:1 Yüreğir/ADANA | |
0322 455 90 00 | |
- |