Tanıtım
Aile Hekimliği; kendine özgü eğitim içeriği, araştırması, kanıt temeli ve klinik uygulaması olan akademik ve bilimsel bir disiplin ve birinci basamak yönelimli klinik bir uzmanlıktır. Aile hekimi; esas olarak yaş, cinsiyet ve rahatsızlık ayrımı yapmaksızın tıbbi bakım arayan her bireye kapsamlı ve sürekli bakım sağlamaktan sorumludur. Aile hekimi tek tek organlar ya da sistemler üzerinde değil, karmaşık bir sosyal ortamda yaşayan insan üzerinde yoğunlaşır.
Aile hekimliği uzmanlık eğitiminin süresi 3 yıldır. Her araştırma görevlisi TUKMOS Aile Hekimliği Müfredatına uygun olarak eğitim süreçlerini ve rotasyonlarını tamamlamaktadır. Bu süreçte 4 ay Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, 4 ay İç Hastalıkları, 3 ay Kadın Hastalıkları ve Doğum, 2 ay Psikiyatri, 1 ay Kardiyoloji, 1 ay Göğüs Hastalıkları, 1 ay Dermatoloji, 1 ay Acil Servis ve 1 ay seçmeli rotasyon (Genel Cerrahi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ya da Nöroloji) olmak üzere toplam 18 ay rotasyon eğitimi alınır. Diğer 18 aylık süreç Aile Hekimliği Bölümü’nde geçirilir. Her uzmanlık öğrencisinin bu sürede yönetici, ekip üyesi, sağlık koruyucusu, iletişim, değer ve sorumluluk sahibi, öğrenen ve öğreten ve hizmet sunucusu gibi temel yetkinlikleri kazanması amaçlanır.
Uzmanlık öğrencileri her hafta seminer ve makale sunumlarına katılmakta, senede en az 1 kez seminer hazırlamakta ve en az 1 kez literatür sunmaktadırlar. Eğitim dönemi boyunca uzmanlık öğrencisinin eğitim dönemi boyunca en az 1-2 kez ulusal kongre ya da araştırma günleri faaliyetlerine katılımı ve hazırladıkları bildirileri sunmaları sağlanmaktadır.
Uzmanlık eğitimi süresinin ilk yarısı içinde uzmanlık öğrencisinin tez danışmanı belirlendikten sonra tez konusu akademik kurulca onaylanmakta ve tez çalışmalarına başlamaktadır.
Klinik ve Ünitelerimiz
Aile Hekimliği Kliniği’ne bağlı 2 adet Aile Hekimliği Polikliniği ve 2 adet Covid 19 takip polikliniği hizmet vermektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 1910 yılında hazırlanan Flexner Raporu ile Tıp Eğitiminin hastanelerle bağlantılı olarak yapılması önerilmiş ve uzmanlık alanlarının ayrılması süreci başlamıştır. Aile hekimliği disiplini ve uzmanlığı diğer tüm uzmanlık dallarında olduğu gibi bir gereksinim sonucu olmuştur. Aile hekimliğine olan bu gereksinim ilk kez 1923 yılında Dr. Francis Peabody ‘Tıp bilimlerinde oluşan aşırı uzmanlaşma sonucunda hastaların ortada kaldığı, hastalara kapsamlı yaklaşarak kişi merkezli sağlık hizmet verecek ve insanları bir bütün olarak ele alacak bir uzmanlık dalı olması gerekir.’ şeklinde dile getirilmiştir. Hollanda’nın Leeuwenhorst kentinde Birinci basamak hekimliğinin, insanı organ ya da sistemlerini esas alarak inceleyen diğer klinik uzmanlık dallarından farklı bir uzmanlık dalı olduğu vurgulanarak Aile Hekimliğinin tanımı yapıldı. Buna göre Aile Hekimi; yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı gözetmeksizin kendisine başvuran hastalara bireysel, kapsamlı, sürekli ve bütüncül sağlık hizmeti sunar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1978 yılında Alma Ata’da düzenlenen ‘Uluslararası Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Konferansı’ sonrasında sağlık hizmet sistemlerinde kalite, maliyet etkinlik ve hakkaniyete ulaşılmasında birinci basamak hekimliğinin merkezi role sahip olması gerektiği belirtilmiştir. Bu önemli rolün kendine özgü tutum ve davranış modelleri içermesi sebebi ile birinci basamakta hizmet sunumu bu alanda uzmanlaşmış hekimlerce yapılması gerektiğine karar verilmiştir. Avrupa Konseyi’nin 2001 yılında da aldığı karar ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışacak hekimlerin, tıp fakültesi mezuniyeti sonrası en az 3 yıl Aile Hekimliği eğitimi alması gerektiği kabul edilmiştir. Aile Hekimliği; kendine özgü eğitim içeriği, araştırması, kanıt temeli ve klinik uygulaması olan akademik ve bilimsel bir disiplin ve birinci basamak yönelimli klinik bir uzmanlıktır. Günümüzde uygulamada ve adlandırmada farklılıklar olsa da dünya ülkelerinin birçoğunda Aile Hekimliği birinci basamak sağlık hizmetlerinin temelini oluşturmaktadır. Aile hekimliği uygulamasını her ülke kendi ihtiyaçlarına göre oluşturup, uygulamaya koymuştur. Türkiye’de Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi 18.07.2009 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tıpta uzmanlık eğitimi yönetmeliğine göre uygulanmaktadır. Bu yönetmelikte aile hekimliği uzmanlık eğitiminin süresi 3 yıldır.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. MUHTEŞEM EROL YAYLA
Çalışma Konularımız
Her hafta pazartesi günleri 12.30-13:30 saatleri arasında makale sunumları, Perşembe günleri saat 13.30 ile 16.30 saatleri arasında seminer sunumları yapılmaktadır. Dersler koordinatör öğretim üyesi veya başasistanlar tarafından bizzat verilmekte veya gözetimlerinde asistanlar tarafından hazırlanmaktadır.
Erişim Bilgilerimiz
Dr. Mithat Özsan Bulvarı Kışla Mah. 4522 Sok. No:1 Yüreğir/ADANA | |
0322 455 90 00 | |
- |