Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Patoloji, eski yunanca hastalık anlamındaki 'pathos' teriminden türetilmiştir ve hastalıkların bilimsel yöntemlerle incelenmesi anlamında kullanılır. Daha geniş anlamıyla patoloji, hastalıklara yol açan nedenleri, bunların doku ve organları etkileme biçimlerini, hastalıklı doku ve organların özellikle morfolojik (biçimsel, görüntüsel) özelliklerini inceler. Bu anlamda patoloji, tıbbın temelini oluşturur. Patoloji; anatomi ve fizyolojide öğrenilen bilgilere, hastalıklı organların çıplak gözle veya mikroskop altındaki anormal görünüşlerini ekleyerek hastalıkların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Görünüşlerin karar vermeye çok yardımcı olduğu alanlarda, patolojik incelemenin tanıya ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesine katkısı da çok büyüktür. Günümüzde, tümörlerin tanısı başta olmak üzere, pek çok hastalığın kesin tanısı için patolojik inceleme gerekli ve zorunludur. Patoloji laboratuvarlarımızda; tanısal ve tedaviye yönelik olarak çeşitli kliniklerden gönderilen eksfoliyatif sitoloji, ince iğne aspirasyon sitolojisi, biyopsi, ameliyat materyalleri ve konsültasyon materyalleri ışık mikroskopi ile incelenmektedir. Bu konvansiyonel incelemenin yanında histokimya, immünohistokimya, immünfloresans çalışmaları da uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında gerektiğinde intraoperatif konsültasyon (dondurulmuş kesi / frozen section) yöntemi ile acil tanı ve cerrahi sınır değerlendirmeleri yapılmaktadır.

 

 
Tarihçemiz

 

Hastalıkların nedenleri ve mekanizmalarını açıklama çabalarından ortaya çıkan patoloji bilimi insanlık tarihi kadar eskidir. Patolojide gerçek anlamda gelişmeler Rönesansla başlamış, 16. yüzyılda hastalıkların normal anatomi üzerinde yaptıkları değişikliklerin anlaşılması ile gelişmiştir. 17. yüzyılda histolojinin kurucusu olarak kabul edilen Malpighi ve van Leeuwehoek geliştirdikleri mikroskopla gözlem yapmışlardır. 18. yüzyılda Bichat otopsi çalışmaları yanında histolojik incelemeler yapmış, genel ve özel patoloji ayırımını getirmiştir. 19. yüzyılda ise patoloji ayrı bir bilim dalı olarak gelişimine devam etmiştir. Patolojinin tarihsel gelişimindeki temel basamaklar mikroskopun gelişimi, fiksasyon solüsyonları, mikrotomun geliştirilmesi, doku gömme, doku boyama, frozen kesit, otomasyon, elektron mikroskopi, histokimya, polarize ve floresan mikroskopi, immünohistokimya ve moleküler patoloji olarak özetlenebilir. Türkiye’de modern anlamdaki patolojinin kurucusu olan Dr. Hamdi Suat Aknar Almanya’da döneminin önde gelen tıp bilim adamları ile çalışmış, çok değerli araştırmalar yapmıştır. Dr. Hamdi Suat, kendisinden önce daha çok teorik derslerden ibaret olan Patoloji'yi uygulama alanına sokmuştur. Patoloji laboratuarını kurmak ve daha sonra geliştirmek için çalışmış, eğitim sistemini değiştirerek pratik uygulamalara ve deneysel araştırmalara büyük önem vermiştir. İlk Patoloji kürsüsünü Gülhane Askeri Hastanesi'nde 1904'te kurmuş, otopsi ve mikroskopiye dayalı ilk Patoloji eğitimini 1907'de başlatmıştır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi 16 Haziran 2020 tarihli ve 31157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 15/06/2020 tarihli ve 2654 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince kurulmuştur.Öğrencilerimiz preklinik eğitimlerini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde, 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini SBÜ Adana Şehir SUAM sürdüreceklerdir. SBÜ Adana Şehir SUAM’ de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir. 

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. NEŞE KARADAĞ SOYLU
Prof. Dr. NEŞE KARADAĞ SOYLU

Çalışma Konularımız

Bu bölüm ilk kez 2002 yılında Eğitim görevlisi DOÇ. DR. AHMET YILMAZ VE SEFA ZÖHRE hocalarımızın yoğun çabaları neticesinde eğitim kliniği statüsünü aldı. Bu yıllarda Numune hastanesi olarak ün yapan ve daha önceleri Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin de staj yaptığı bu hastane, Ortopedi ve Travmatoloji eğitim kliniğinin başlangıç hastanesidir. Daha sonra 2012 yılında Yüreğir ilçesinde bulunana ve TOKİ Numune hastanesine olarak bilinen hastaneye, 2017 yılında ise Adana Şehir Hastanesine taşınmıştır. Bölüm eğitim ve hasta hizmetlerini bu hastanede devam etmektedir.  Afiliasyon sistemi içerisinde 2016 ve 2021 yıllarında iki kez Sağlık Bilimleri Üniversitesine afiliye oldu. Şu anda ise bu bölüm, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoji ünvanı ile eğitim ve hasta sağlığı hizmetlerine aynı hastane bünyesinde devam etmektedir.

Günümüze geldiğimizde Anabilim dalımız Adana Şehir Hastanesi B blok 5. Katta 67 yatak ile hizmet vermektedir. Odalar tek ve iki kişilik olarak düzenlemiş ve hastaların tüm konforları düşünülmüştür. Şu anda Bir Profesör, yedi Doçent, 11 uzman, 17 araştırma görevlisi ile eğitim ve sağlık hizmetlerine devam etmektedir. Bu bölümde kendi alanlarında özelleşmiş akademisyenler bulunmakta ve ekip çalışması ile hasta ve hastalıklar yönetilmektedir. Anabilim dalımızda hastalıklar, ekipler tarafından yönetilmekte ve tedavi edilmektedir.

BÖLÜMÜN HİZMET VERDİĞİ SPESİFİK ALANLAR:

  1. Kas-iskelet sistemi tümör cerrahisi

Tümörlü hastalar, Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Ahmet KAPUKAYA başkanlığında ki konsey tarafından yönetilmektedir. Hastaların takip ve tedavi süreçleri operasyon endikasyonları ise konsey tarafından verilmektedir. . Hastaların operasyonları Prof. Dr. Ahmet KAPUKAYA’nın başkanlığında ki ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Bölgeye hizmet veren bu konsey hastaların tedavilerini ve sürecini takip etmektedir. Ayrıca geniş bir bölgeye hizmet ve eğitim vermek amacı ile elektronik ortamda konsey oluşturulmasına yönelik çalışmalar sonlandırılmış ve aylık peryotlar halinde “Google Meet” üzerinden vaka tartışılmaya başlanmıştır.

Oldukça geniş tecrübe, bilgi ve arşive sahip hocamız, “Kas İskelet Sistemi Yumuşak Doku Tümörleri” kitabının da yazarıdır. Önemli bilgiler içeren bu kitap olgu albümünü de içermesi bakımından alanında farklılıkları barındıran tek kitaptır

  1.  Kanserli hastalara psikososyal ve fiziksel  rehabilitasyon destek konseyi

Yine sayın hocamız Prof Dr Ahmet KAPUKAYA tarafından önerilip tıp fakültesi yönetim kurulu tarafından kabul gören bu bölüm, kanserle uğraşan birçok bölümü içinde barındırmaktadır. Destek konseyi multidisipliner bir bakış açısı getirmekte ve hastaların psikolojik ve sosyal açılarına genişlik ve derinlik kazandırmaktadır. Türkiye’de ilk defa geniş tabanlı ve eğitimli doktorlar tarafından oluşturulan bu konsey, özellikle kanserli hastalara psikolojik ve sosyal açıdan destek vermektedir. Bu bölümde, Psikiyatri uzmanı, Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, Aile hekimi uzmanı, Medikal onkoloji uzmanı, Cerrahi onkoloji uzmanı, Sosyal hizmetler uzmanı, Fizyoterapist, Uzman hemşire, Sivil kuruluşlardan uzman kişi, Sağlık bakanlığı, Aile ve sosyal bakanlığından uzmanlaşmış birer personel bulunmaktadır.

Bu bölümün detayları sayın hocamızın hazırlayıp sunduğu ve Türkiye klinikleri tarafından basımı gerçekleştirilen bir kitapta mevcuttur.

  1. Geriatrik Ortopedi Ve Travmatoloji

Türkiye’de ilk kez Prof. Dr. Ahmet KAPUKAYA’NIN önerisi ve yönetim kurulu kararı ile geriatrik (yaşlı) ortopedi ve travmatoloji polikliniği açılmış ve Adana tıp fakültesi hastanesinde hizmet vermeye başlamıştır. Bu bölümde Geriatrik yani yaşlı hastaların tüm problemleri ilgili branş hocaları tarafından çok kısa bir süre içinde çözümlenmekte ve yaşlı popülasyona gerekli saygı ve hürmet gösterilmektedir.

Yine Prof Dr Ahmet KAPUKAYA’nın Türkiye’de ilk kez yayınlanmış ve geriatrik ortopedik ve travmatolojik problemleri detaylı ve farklı açıdan ele almış iki cilt GERİATRİK ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ kitabı piyasada kaynak eser olarak bulunmaktadır.

  1. Kas İskelet Sistemi Ve Protez Enfeksiyonları Cerrahisi

  2. Revizyon Cerrahisi

  3. Artroskopi Ve Spor Cerrahisi

  4. Pediatrik Ortopedi

  5. Vertebra Hastalıkları

  6. Ayak Hastalıkları

  7. Pelvis Cerrahisi

  8. Mülti Kırık Ve Mültisistemik Travma Cerrahisi

  9. Tüm Artroplastik Cerrahiler

Tüm ortopedik hastalıkların tanı ve tedavisi ekipler tarafından yönetilmekte ve her bir ekibin başında konusunda uzmanlaşmış bir akademisyen bulunmaktadır.

 

 

Health Sciences University Adana Medical Faculty Orthopedics and Tramatology Department provides service with 67 beds on the 5th floor of the B block of Adana City Hospital. The rooms are arranged as single and double occupancy and all the comforts of the patients are considered. Currently, he continues his education and health services with one professor, seven associate professors, 11 specialists, 17 research assistants. In this department, there are academicians specialized in their fields and patients and diseases are managed with teamwork. In our department, diseases are managed and treated by teams.

 

SPECIFIC AREAS SERVED BY THE DEPARTMENT:

1- Musculoskeletal Tumor Surgery

Tumor patients, the head of the department and also the chairman of the council, by Prof. Dr. Ahmet KAPUKAYA, It is managed. This council, which serves the region, follows the treatment and process of the patients. In addition, the efforts to establish a council in electronic environment in order to provide service and training to a wide region were terminated and case discussions began on monthly basis over “Google Meet”. Our teacher, who has a wide experience, knowledge and archive, is also the author of the book "Musculoskeletal System Soft Tissue Tumors". This book, which contains important information, is the only book that has differences in its field in terms of including the case album.

2- Psychosocial And Physical Rehabilitation Therapy For Cancer Patients Support Council

The support council brings a multidisciplinary perspective and adds breadth and depth to the psychological and social aspects of patients. This council, which was formed for the first time in Turkey by broad-based and trained doctors, provides psychological and social support especially to cancer patients. In this section, there are psychiatry specialists, physiotherapy and rehabilitation specialists, family medicine specialists, medical oncology specialists, surgical oncology specialists, social services specialists, physiotherapists, specialist nurses, specialists from civil organizations, ministry of health, ministry of family and social.

Details of this section are available in a book prepared and presented by our esteemed professor and published by Turkish clinics.

3- Geriatric Orthopedics and Traumatology

For the first time in Turkey, With the recommendation of Professor Ahmet KAPUKAYA and the decision of the board of directors, a geriatric orthopedics and traumatology polyclinic was opened and started to serve in Adana Medical Faculty Hospital. In this section, all the problems of geriatric patients are resolved in a very short time by the relevant branch teachers, and the necessary respect and respect are shown to the elderly population.

Again, Prof. Dr. Ahmet KAPUKAYA's two-volume GERIATRIC ORTHOPEDICS AND TRAUMATOLOGY book, which was published for the first time in Turkey and deals with geriatric orthopedic and traumatological problems in detail and from different perspectives, is available as a reference work in the market.

And Others

4- Musculoskeletal System and Prosthetic Infections Surgery

5- Arhroplastic Revision Surgery

6- Arthroscopy and Sports Surgery

7- Pediatric Orthopedics

8- Vertebra Diseases

9- Foot Diseases

10- Pelvis Surgery

11- Multiple Fracture and Multisystemic Trauma Surgery

12- All Arthroplastic Surgeries

 

Erişim Bilgilerimiz

Dr. Mithat Özsan Bulvarı Kışla Mah. 4522 Sok. No:1 Yüreğir/ADANA
0322 455 90 00 / 4267
-